Krevety z oleja (+recept)

Moja cesta stať sa dobrým šanghajským manželom sa rebierkami neskončila. Naopak, to bol len začiatok. Tentoraz manželka vybrala krevety, ako ďalšieho adepta na zdokonaľovanie mojich kuchárskych zručností.

Som za to vďačný, lebo krevety patria k našim, a najmä mojím obľúbeným jedlám. Je jedno aké. Malé riečne, veľké sladkovodné, alebo morské krevety všetkých rozmerov. Skrátka kreviet nie je nikdy dosť.

Recept, ktorý mi žena vybrala, je opäť šanghajská špecialita – 油爆虾 Krevety vybuchujúce v oleji (môj voľný preklad).

Na tento recept by sa mali použiť malé sladkovodné krevety. Nie však tie úplne najmenšie, čo sa jedia nelúpané. Má to ale jeden háčik. Sladkovodné krevety treba kupovať (najlepšie) živé. A v Číne sa pritom treba s predávajúcim poriadne pohádať.

Prečo?